| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
adix24
|
|
Mam problem z podłączeniem przewodów w puszce elektrycznej. Mam mały remont i niechcący ją uszkodziłem teraz nie wiem jak mam to wszystko razem połączyć.
Dodane po 7 minutach:
Są tam cztery przewody:
Trzy dwu żyłowe i jeden Trzy żyłowy
Dwa przewody dwu żyłowe to żarówka i dzwonek
Następny dwu żyłowy to jest jedyny kabel z napięciem.
Trzy żyłowy przewód leci do włączników światła i dzwonka gdzie brązowy kabelek jest podłączony do włącznika dzwonka, niebieski do włącznika światła i kabelek czarny podłączony do obu.
Pytanie jak to wszystko połączyć? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
boyek Admin Junior

|
|
Witam
To nie jest śmieszne, jeśli uszkadza się puszkę instalacyjną tak, że zachodzi konieczność wykonania połączeń układu, właściwie dwóch obwodów (dzwonka i lampy).
Myśle, że Admin Edi Ci w tym pomoże, bo to Jego działka. _________________ Pozdrowionka od Boyka  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Admin EDI Admin. EDI

|
|
Witam!
Ciągle powtarzam, na forach dla elektryków, że najważniejsze jest rozpoznanie układu, a tego nie da się zrobić zaocznie. Rozpoznanie przez Osobę pisząca na forum, która prosi o pomoc, nie może być wiarygodne. Żeby rozpoznać układ, trzeba umieć z pamięci, (na podstawie wyników oględzin i pomiarów), taki układ prawidłowo narysować.
Stąd prosty wniosek:
Rozpoznania układu i oceny stanu technicznego, (także tych połączeń w puszce ), powinien dokonać uprawniony elektryk.
P.S.
Wykonałem w Paint-cie odręczny schemacik połączeń układu wg. opisu Kolegi (adix24) ... "Tylko do dyskusji na forumedi").
Układ kombinowany...  ... zasilania lampy i dzwonka. _________________ -Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI) |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
elektryczek

|
|
Witam
Prosze pamiętać o założeniu czerwonej koszulki izolacyjnej na niebieską żyłę.  _________________ Elektryczek pozdrawia |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piotr.K
|
|
Witam
Kolego Edi czy ten wyłącznik ma trzy czy dwa zaciski, bo jeśli trzy i ten przewód jest przyłączony (trzeci idący od dzwonka do przycisku) to chyba nie jest dobry układ. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Admin EDI Admin. EDI

|
|
Witam!
| Piotr.K napisał: | | Kolego Edi czy ten wyłącznik ma trzy czy dwa zaciski |
Po powiększeniu tego odręcznego rysunku, widać, że to pojedyńczy łącznik ośw. . _________________ -Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI) |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotr-elpa

|
|
Witam Kolegów.
| Kolega Piotr.K napisał: | | Kolego Edi czy ten wyłącznik ma trzy czy dwa zaciski, bo jeśli trzy i ten przewód jest przyłączony (trzeci idący od dzwonka do przycisku) to chyba nie jest dobry układ. |
Tak, nie jest to dobry układ połączeń ale ... prawidłowy z punktu widzenia pytajacego - Kolegi adix24, który w poście wyraźnie napisał :
| Cytat: | | Trzy żyłowy przewód leci do włączników światła i dzwonka gdzie brązowy kabelek jest podłączony do włącznika dzwonka, niebieski do włącznika światła i kabelek czarny podłączony do obu. |
I Kolega EDI tak rozrysował schemat, jak zostało podane : trzyżyłowy przewód do wwyłączników swiatła i dzwonka !
Uważam to rozwiazanie za technicznie niepoprawne, ale cóż, ktoś to kiedyś montował  _________________ Paweł P. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
benek Gość
|
|
jak podłączyć dwa przyciski do dzwonka na tym samym przewodzie i oby dwa te dzwonki maja światełko do podświetlania przycisku i jak podłączę te dwa przyciski to samoczynnie Dzwonek dzwoni czy te światełka czasem nie mostkują ???? :?: :? :idea: |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
elektryczek

|
|
Witam!
Pytanie: Jak podlaczyc dwa przyciski do dzwonka?
Odpowiedź: Równolegle.
P.S.
Nic nie wiedząc o produkcie zwanym dzwonek, trudno będzie odpowiedzieć na pytanie odnośnie lampek. _________________ Elektryczek pozdrawia |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Admin EDI Admin. EDI

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Voytas
|
|
tak podświetlenie należy odłączyć ale co do sposobu podłączenia to szeregowo (oba przyciski muszą by jednocześnie wciśnięte) jest dobrze jeżeli masz kilka żon, wtedy wiesz że przyszły do Ciebie co najmniej dwie teściowe a równolegle jeżeli chce ci sie wstawać z fotela tylko dla jednej i to obojętnie z której strony przyszła. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|